Este vremea cernerii: Iisus sau mamona? exercita-ti dreptul(darul) de libera alegere.

“Cel ce este credincios în foarte puţin şi în mult este credincios; şi cel ce e nedrept în foarte puţin şi în mult este nedrept. Deci dacă n-aţi fost credincioşi în bogăţia nedreaptă, cine vă va încredinţa pe cea adevărată? Şi dacă în ceea ce este străin nu aţi fost credincioşi, cine vă va da ce este al vostru? Nici o slugă nu poate să slujească la doi stăpâni. Fiindcă sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va ţine şi pe celălalt îl va dispreţui. Nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona. Toate acestea le auzeau şi fariseii, care erau iubitori de argint şi-L luau în bătaie de joc. Şi El le-a zis: Voi sunteţi cei ce vă faceţi pe voi drepţi înaintea oamenilor, dar Dumnezeu cunoaşte inimile voastre; căci ceea ce la oameni este înalt, urâciune este înaintea lui Dumnezeu.” (Luca 16, 10-15)

Nu stiu daca v-ati intrebat vreodata ce inseamna cuvantul Mamona. Pentru multi dintre crestini, acest cuvant inseamna Satan. Astfel, atunci cand Domnul Isus spune: “Nimeni nu poate sluji la doi stapani… Nu puteti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona”(Matei 6:24), cei mai multi inteleg ca nu putem sa-i slujim si lui Dumnezeu si lui Satan. Dar daca citim intreg contextul in care sunt spuse aceste cuvinte, de la 6:19 pana la 6:34, vom vedea ca Domnul vorbeste aici despre bogatii, despre bunuri materiale. Pasajul incepe cu “Nu va strangeti comori pe pamant…” si sfarseste cu “Nu va ingrijorati de hrana, bautura si imbracamintea voastra…” Mamona este un cuvant aramaic care inseamna bogatie, avere. Cu alte cuvinte, nu putem sluji si lui Dumnezeu si bogatiei. Dar, in lumea moderna, bogatiile au o expresie foarte concreta : si aceasta expresie sunt banii. Daca ai bani, ai bogatii ; daca nu ai bani, nu ai nimic. Si acesta este un ideal urmarit de toti oamenii din lume. Fiecare alearga sa castige cat mai multi bani.

Cum priveste Biblia acest aspect? Biblia priveste Mamona ca pe un idol. Iar un idol este in contradictie cu Dumnezeu insusi. Noi ne inchinam ori lui Dumnezeu, ori banilor ca unui idol. Nu stiu daca ati observat, dar Biblia ii clasifica pe oameni doar in 2 categorii : cei care slujesc lui Dumnezeu si cei care il slujesc pe Mamona. Alte religii cum ar fi budismul, mahomedalismul, taoismul etc sunt religii false. Exista doar doua lucruri de inchinare adevarata : Mamona si Dumnezeu. Atunci cand cineva devine crestin, cerinta minima este aceea de a se intoarce de la idoli la Dumnezeu. Cu totii suntem de acord cu acest lucru. Totusi, noi nu consideram Mamona ca fiind un lucru rau. Aceasta este o mare greseala. Asa cum este inadmisibil sa ne inchinam la idoli, tot astfel este inadmisibil sa ne inchinam lui Mamona. Asa cum ne-am eliberat de inchinarea la idoli, noi trebuie sa ne eliberam si de Mamona. Eliberarea de Mamona este o parte a mantuirii noastre. Multi stiu ca pentru a fi mantuiti noi trebuie sa fim eliberati de pacat, de lume – dar putini stiu ca noi trebuie sa fim eliberati si de Mamona. Omul experimenteaza bucurie atunci cand pacatele ii sunt iertate. Dar el va experimenta aceeasi bucurie atunci cand va fi eliberat de Mamona. Daca o persoana vrea intr-adevar sa-L slujesca pe Domnul, atunci ea trebuie sa fie eliberata de bani. Cat timp gandurile unei persoane sunt concentrate asupra banilor, ea nu-L poate sluji pe Dumnezeu.

In lume exista multe lucruri si nu exista nici o cale de a le unifica impreuna. Nu poti aduna un scaun, cu o masa, cu o bucata de pamant si cu o haina. Totusi, daca convertesti toate aceste lucruri in bani, atunci poti sa le aduni. In Apocalipsa 18:11-13 vedem ca si sufletele oamenilor pot fi evaluate in bani. Banii pot cumpara orice lucru si banii ne pot cumpara si sufletul. Iata de ce trebuie sa fim eliberati de Mamona. Banii sunt o inventie pur satanica. Putem afirma ca banii sunt un lucru pe care nu Dumnezeu l-a creat. Pentru a cumpara orice lucru ai nevoie de bani. Astfel, banii (Mamona) devin puterea, centrul inchinarii omului. Cui va sluji omul: lui Dumnezeu sau lui Mamona ? Aceasta devine controversa universului. Mamona este diametral opus lui Dumnezeu. De ce Mamona poate sa i se opuna lui Dumnezeu ? Deoarece banii sunt singurul lucru care poate unifica toate lucrurile. Cine nu biruieste puterea Mamonei, nu va avea putere spirituala. Domnul a spus ca unde este comoara noastra, acolo va fi si inima noastra. Banii sunt ca uncui : ele tintuiesc o persoana de pamant.

Calea crestina de a manui banii este aceea de a nu ne tine de ei. Cu cat tii mai mult banii, cu atat mai repede vor dispare. Dar cu cat dai mai mult, cu atat vei avea mai mult. Punerea deoparte a banilor nu face decat sa-i saraceasca pe copiii lui Dumnezeu. Daca crestinii ar invata sa dea mai mult, Dumnezeu ar avea multe cai de a face minuni. Dumnezeu nu se va incredinta pe Sine celor care tin la banii lor si care nu dau. Cu cat dai mai mult, cu atat Dumnezeu ti se va da tie mai mult. In 2 Corinteni 9:6 Pavel spune :”Cine seamana putin, putin va secera; iar cine seamana mult, mult va secera”. Atunci cand dai, tu semeni. Vrei ca banii tai sa creasca ? Daca da, atunci trebuie sa semeni. Atunci cand iti dai banii, ei se vor inmulti. Cand nu ii dai, atunci nu se vor inmulti. Orice credincios trebuie sa invete sa semene, pentru ca atunci cand are nevoie, sa recolteze ce a semanat. Tu nu poti recolta daca nu ai semanat nimic. Exista frati care devin din ce in ce mai saraci, din cauza ca nu seamana nimic. Daca tu mananci tot ceea ce ai, cu siguranta ca nu va mai ramanea nimic. Dar daca semeni jumatate din ce ai, la anul vei avea o recolta. Daca vrei sa recoltezi ceva, trebuie sa nu mananci tot.

Domnul a spus sa nu ne strangem comori pe pamant, ci in cer. A strange comori in cer inseamna a da saracilor, a avea grija de sfintii care sunt in nevoi, a sustine material pe slujitorii Domnului si lucrarea Domnului. “Pentru ca unde este comoara voastra, acolo va fi si inima voastra”(Matei 6:21). Crestinii trebuie sa-si trimita in cer banii lor, bunurile lor, pentru ca astfel si inima lor sa poata fi in cer. Inainte ca ei sa mearga acolo, comoara lor si inima lor trebuie sa mearga acolo intai. In aparenta aici, Domnul vorbeste despre cum trebuie sa tratam bunurile materiale. Dar de fapt El vrea sa trateze ingrijorarea noastra. Intreaga lume este cuprinsa de ingrijorare. Ingrijorarea este mecanismul care face lumea sa se miste. Daca nu ar exista ingrijorare in legatura cu trairea noastra, nimeni nu ar face nimic. Motivul pentru care eziti atunci cand trebuie sa dai, este ingrijorarea ta. Din cauza ingrijorarii, tu iubesti lucrurile materiale. Daca nu ai fi ingrijorat, atunci nu ti-ar pasa de ele. Ingrijorarea este cea care ne produce necazuri. Si Domnul ne da ca exemplu pasarile cerului si crinii campului. Ce inseamna asta ? Ca nu trebuie sa mai facem nimic ? Nicidecum. Noi trebuie sa ne facem datoria, dar sa nu ne ingrijoram cu privire la trairea noastra. Ingrijorarea nu apartine vietii divine. Nu exista ingrijorare in viata lui Dumnezeu.

Banii sunt in opozitie directa cu Imparatia lui Dumnezeu. Atunci cand noi ne intoarcem la Domnul, unul din primele lucruri de care trebuie sa scapam este iubirea de bani. Odata, Domnul Isus l-a intalnit pe un tanar bogat ; si acest om pazise toate poruncile din tineretea lui. Insa Domnul stia ca exista ceva in inima lui care il impiedica sa-l urmeze in totalitate pe Dumnezeu : si acel lucru erau bogatiile (Luca 18:18-25). Aceasta este una din primele lectii de credinta pentru cei care vor sa-l urmeze pe Domnul. Noi trebuie sa avem o anumita atitudine fata de bani. Noi nu traim prin bani. Atunci cand Dumnezeu ne-a rascumparat, El si-a asumat raspunderea pentru viata noastra. Oamenii din lume traiesc prin salariul lor ; fiecare se zbate pentru o paine. Dar copiii lui Dumnezeu trebuie sa fie altfel. Ei se afla sub grija directa a lui Dumnezeu. Trebuie sa fim foarte atenti cum ne comportam in acest domeniu al banilor. Este ceva extreme de serios. Biblia spune ca iubirea de bani este radacina tuturor relelor (1 Timotei 6:10). Atentie, nu spune ca banii – ci iubirea de bani. Atasarea inimii de bani. Si Pavel continua acolo si spune ca unii care au umblat dupa ea au ratacit de la credinta si s-au strapuns singuri cu o multime de chinuri. Biblia spune sa nu ne ingrijoram ce vom manca si ce vom bea, ci sa cautam mai intai Imparatia lui Dumnezeu si toate nevoile noastre vor fi acoperite.

Felul in care un crestin isi gestioneaza banii este complet diferit de felul in care si-i gestioneaza un necredincios. Calea unui necredincios este aceea de a acumula. Calea unui crestin de a-si gestiona banii este aceea de a da. Trebuie sa stim ca inima unui om este atinsa fie de Dumnezeu, fie de bani. Si Dumnezeu ne testeaza inima pe care o avem fata de El, testandu-ne daruirea noastra materiala. Sa nu credeti ca aici e vorba numai de cei care au bani : chiar si cei mai saraci oameni pot avea in inima idolul banilor. Chiar si cei mai saraci crestini trebuie sa fie eliberati de Mamona. Atunci cand poporul Israel a parasit Egiptul, au luat cu ei multe bogatii (Exod 12:35-36). Dar prima lor initiativa in a folosi aceste bogatii a fost sa-si construiasca un vitel de aur, un idol la care sa se inchine. Abia dupa demascarea idolatriei, dupa distrugerea idolului, aurul lor a putut fi indreptat spre zidirea cortului lui Dumnezeu. Trebuie sa fim eliberati de Mamona, trebuie daramat idolul din inima noastra, ca banii nostri sa poata fi folositi la construirea cortului vesnic.

Articol scris de Petrila!

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s