Cum a devenit Romania-ROMANIA? uite asa.

1. Notiuni generale despre societatile de investitii financiare (SIF)
Societate de investitii financiare = SIF, au aparut prin transformarea FPP-urilor si reprezinta un caz particular al societatilor de investitii.
2. Exemple societati de investitii financiare
Indicele Societati de Investitii Financiare (BET-FI) reflecta tendinta de ansamblu a preturilor fondurilor de investitii tranzactionate in cadrul BVB (Bursa de Valori Bucuresti). Indicele este compus din cinci companii:
– SIF1- Banat-Crisana;
– SIF2- Moldova;
– SIF3- Transilvania;
– SIF4- Muntenia;
– SIF5- Oltenia
Societati de Investitii Financiare 1 – Banat-Crisana S.A. (SIF Banat-Crisana) este persoana juridica româna, constituita ca societate pe actiuni în noiembrie 1996.
SIF Banat – Crisana este o societate de investitii de tip închis care se autoadministreaza, încadrata în categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv (AOPC) cu o politica de investitii diversificata.
Investitiile efectuate, modalitatea de calcul a activului net, regulile de evaluare a activelor si obligatiile de transparenta si raportare respecta dispozitiile legale în vigoare si reglementarile emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), organismul de reglementare si supraveghere a pietei de capital din România.
La 30 iunie 2007, valoarea activului net al SIF Banat-Crisana a atins 1.748,38 milioane lei (aprox. 558 milioane euro). Capitalizarea bursiera la 30 iunie 2007 a fost de 2.095,83 milioane lei (aprox. 669 milioane euro).
Societatea are sediul central în Arad si dispune de o retea de 10 sucursale înfiintate în orasele: Alba-Iulia, Baia Mare, Bistrita, Bucuresti, Cluj-Napoca, Deva, Oradea, Satu-Mare, Timisoara si Zalau.
Actiunile SIF Banat – Crisana, simbol SIF1, sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. Societatea are emise un numar de 548.849.268 actiuni ordinare cu o valoare nominala de 0,1000 lei.
Istoric
1992: Înfiintarea Fondului Proprietatii Private I Banat-Crisana, precusorul SIF Banat-Crisana
In baza legii privind privatizarea societatilor comerciale, s-au infiintat cinci Fonduri ale Proprietatii Private, carora li s-a distribuit 30% din capitalul social al societatilor comerciale romanesti. S-a constituit astfel, la Arad, Fondul Proprietatii Private I Banat-Crisana (FPP I). Unul dintre obiectivele principale urmarite de FPP I a fost restructurarea si administrarea în conditii de performanta a portofoliului alocat, constituit initial din participatii la peste 1500 de emitenti. Localizarea majoritatii companiilor din portofoliu în judetele din vestul si nord-vestul tarii a oferit specialistilor FPP I posibilitatea cunoasterii in profunzime a mediului de afaceri din aceste zone.
1993 – 1995: Privatizarea MEBO (Management and Employees Buy Out) derulata in aceasta perioada de FPP I s-a concretizat prin transferul proprietatii asupra actiunilor detinute de fond la 273 societati comerciale, catre asociatiile constituite de conducatorii si salariatii acestora. Aceasta actiune s-a efectuat prin cesiunea de actiuni detinute de FPP I, contra certificate de proprietate (titluri de proprietate emise in conditiile legii). A fost transferata de FPP I o cota de capital social totalizând 130,3 miliarde lei (ROL).
1995: Programul de oferta publica zonala a FPP-urilor
FPP I a derulat alaturi de celelalte fonduri ale proprietatii private un program de oferta publica secundara de vanzare de actiuni, denumit Oferta publica zonala a FPP-urilor, fiind urmarita o reala accelerare a privatizarii, bazata pe transparenta maxima si o participare accesibila si nerestrictiva a populatiei la procesul de privatizare. Programul promovat de FPP I a cuprins 38 de societati comerciale din portofoliu, 8 dintre acestea facand ulterior parte din lotul primelor 11 companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. Vanzarea actiunilor in cadrul ofertei publice s-a facut prin intermediul certificatelor de proprietate detinute de populatie, fiind subscrisa o cota de capital detinuta de FPP I în valoare de 179 miliarde lei (ROL).
Programul de Privatizare în Masa (PPM)

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s