Sfanta Libertate…

Mai scumpa decat viata insusi, Libertatea este cea care ne face sa fim oameni, caci fara liberul arbitru, noi oamenii, nu am mai fi oameni.

Libertatea pentru a functiona are nevoie de niste reguli, iar regula de aur este aceiasi ca si in cazul democratiei:

Poti sa faci ce vrei atat timp cat nu dauneaza altora.

Leul, regele animalelor, puternicul si neinfricatul leu, cel care stapaneste jungla si de frica cui se ascund toate fiarele pamantului, traieste liber in habitatul sau natural. Daca insa este luat in captivitate, ani de zile ochii lui deschisi vor visa inca la libertate, la zilele cand cutreiera pamantul si traia fericit. Ochii lui inca mai au acea licarire de demnitate, dar dupa un timp, resemnarea cuprinde intreaga sa fiinta, iar ochii lui exprima ce se gaseste in aduncul sufletului sau : un gol profund. Si ochii lui nu mai au licarirea, demnitatea nu mai exista iar el ca leu nu mai este leu, ci un simplu animal in cusca ce are asemanarea si trasaturile unui leu.

Omul este precul leul, nascut sa traiasca liber, sa decida pentru el, sa viseze la mai mult, sa creasca in cunostiinte si sa se bucure de fiecare clipa. Dar ca si leul in cusca, omul are marele ‘talent’ de a isi pierde libertatea, de a cadea captiv in cursa. Si cel mai grav este ca de multe ori el insusi intra, de buna voie, in cursa captivitatii.

Omenirea dezvoltata tehnologic uita faptul ca habitatul natural nu este in blocuri cu zeci de etaje, printre tone de betoane si sticla, ci in natura, mangaiat de ciripitul pasarelelor, calcand de covorul verde al naturii. Caci oameni mai gasesc placere intr-o plimbare in parc, caci oameni ar abandona confortul apartamentului pentru o casa la tara, cati oameni mai au licarirea libertatii in ochii sai?

Captivii intr-un bloc de beton (acasa), captivi in alte blocuri de beton (la serviciu), captivi fata de angajator caci fara el ratele la banca nu se pot plati, captivi in fata televizorului si a netului, captivi in fata miilor de medicamente de multe ori consumate in exces si fara  rost.

Libertate, ce scumpa esti tu! atat de scumpa ca nu avem bani sa te cumparam?!?!

Sunt oameni care isi pleca cu umilinta bruma de demnitate in fata celor tari, in fata celor care desi nu merita acest lucru au abilitatea de a manipula pe cei scunzi la minte. Sunt oameni care pentru o bucata de carne pe masa isi vand libertatea unui dictator ce le va suge si ultima seva a demnitatii umane. Ce frumos scria Solomon:

“Mai bine paine uscata pe masa decat carne si toate bunatatile dar cu cearta si suparare in casa!”

“preluat de undeva”

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s