Republica ori Democratie?

Avem de a face aici cu unul din motivele pentru care oamenii fac distinctia intre republici sidemocratii. In anii recenti, am fost invatati sa credem ca o democratie este forma ideala de guvern.Se presupune ca aceasta forma a fost creata de Constitutia Americana. Dar, daca cititi documentelesi transcrierile discursurilor oamenilor care au scris Constitutia, veti afla ca ei nu au vorbit deloc debine democratia. Au spus-o in cuvinte clare ca democratia este una din cele mai rele forme deguvernare. Si de aceea ei au creat ceea ce au numit o republica. Este motivul pentru care cuvantuldemocratie nu apare nicaieri in Constitutie; si, cand americanii jura supunere drapelului, este catre republica pe care o reprezinta, nu fata de democratie. Cand colonelul Davy Crockett s-a alaturatrevolutiei texane inainte de faimoasa batalie de la Alamo, a refuzat sa semneze juramantul desupunere fata de viitorul guvern al Texas-ului pana cand expresia documentului a fost schimbata in“viitorul guvern republican al Texas-ului”
[nota: “David Crockett: Parliamentarian,” de William Reed, National Parliamentarian, Vol. 64, Third Quarter, 2003, p. 30.]  Motivul pentru care acest lucru este important este cadiferenta dintre democratie si republica este exact diferenta dintre colectivism si individualism.
Intr-o democratie pura, majoritatea domneste; sfarsit de discutie. Ai putea spune,“Si ce-i rau cu asta?”  Ei bine, pot fi o multime de lucruri in neregula cu acest concept. Ce parere aveti de o mafiepusa pe linsat? Exista doar o persoana cu o opinie diferita, si intamplator se afla la capatul funiei.Aceasta este pura democratie in actiune.
“Ah, stai putin,”  veti spune. ”Majoritatea trebuie sa domneasca. Dar nu pana la a nega drepturileminoritatii,”  si, bineinteles, ati avea dreptate. Este exact ceea ce reuseste o republica sa puna inpractica. O republica este o forma de guvernare bazata pe principiul domniei majoritare limitate ,astfel ca o minoritate – chiar si o minoritate reprezentata de unul – va fi protejata de capriciile sipasiunile majoritatii. Republicile sunt deseori caracterizate prin constitutii scrise care exprima sus sitare regulile care fac acest lucru posibil. Aceasta a fost functia Declaratiei Drepturilor Americane [“Bill of Rights”]  , care este o lista de lucruri pe care guvernul nu are voie sa le faca. Spune ca Congresul,chiar daca reprezinta o majoritate, nu va da NICI O LEGE care sa nege drepturile minoritatii delibertate a religiei, a cuvantului, a liberei asocieri, dreptul de a poseda arme, si alte drepturi “inalienabile”
.Aceste limitari ale domniei majoritatii sunt esenta republicii, si de asemenea se afla la baza ideologieinumita individualism. Deci aceasta este o alta diferenta majora intre cele doua concepte: colectivismpe de o parte, ce sustine orice actiune a guvernului atata vreme cat se poate spune ca este pentrumarele bine al numarului mai mare; si individualism pe de alta parte, aparand drepturile uneiminoritati impotriva pasiunilor si lacomiei majoritatii. [nota tr.: La sfarsitul Conventiei Constitutionale dinPhiladelphia, in 18 Septembrie 1787, o femeie l-a intrebat pe Benjamin Franklin, care tocmai iesea de la dezbateri: “DomnuleDoctor, ce avem, o republica sau o monarhie?”. Raspunsul lui Franklin a fost: “
O republica, daca o puteti pastra… ” Deasemenea Thomas Jefferson a scris: “Da, am creat o republica aproape perfecta. Dar o vor pastra oare? Sau, bucurandu-sede belsug, vor uita complet de libertate. Abundenta materiala lipsita de caracter este calea catre distrugere.”]
Advertisements

5 Comments on “Republica ori Democratie?”

 1. Bibliotecaru says:

  Atunci când vorbiţi despre republică şi democraţie, în nici un caz nu vă uitaţi la America.

  Sursa acestor concepte este filosofia dezvoltată de Platon, Socrate şi Aristotel. Atât republica cât şi democraţia sunt concepte cât se poate de Europene pe care americanii le-au preluat de la curentul european. Ca şi noi, de altfel.

  • suveranul says:

   Aveti mare dreptate, dar cum istoria a sucit adevarul incat lumea perce Statele Unite ca fiind mama democratiei, ceea ce este total eronat!

  • Bibliotecaru says:

   Nu toată lumea percepe SUA ca pe un leagăn al democraţiei. De exemplu, eu nu percep asta.

   Războiul rece nu a fost un război al celor două sisteme democratice, a fost un război al evoluţiei tehnologice şi economice. Nu prea a contat evoluţia umană, arta, lipsa contradicţiilor sociale… Mai mult, democraţia sovietică nu a funcţionat nici un moment “ca la carte” pentru a fi o democraţie la capitalism, a fost, de la bun început, o oligarhie, la fel ca şi în Statele Unite.

   Statele Unite au învins pentru că cetăţenii americani erau mai bogaţi decât cei sovietici. De aici revoluţia socială începută de Glasnost şi Perestroika.

   Numai că puterea armată a Statelor Unite şi consumerismul nu mai provoacă venituri de mii de miliarde de dolari, cu alte cuvinte şi americani au început să trăiască din ce în ce mai rău. În scurt timp, poate nici 10 ani, americanii nu vor mai putea fi minţiţi că trăiesc rău din cauza ameninţărilor teroriste şi atunci nici la ei nu va mai fi aşa de multă supunere civică.

   Vreau să spun că nu ne ajută cu nimic raportarea la Statele Unite atunci când vorbim despre democraţie… decât, evident, dacă o luăm ca un exemplu de “aşa nu”.

 2. suveranul says:

  Dar cati sunt ca dumneavoastra, care aveti cunostinte? Mergand mai departe cu descrierea, razboiul rece a fost nu mai putin decat o oferta ideologico-politica a elitelor bancare; ca de exemplu Pepsi sau Coca cola. Ni se ofera diversitate doar aparent, caci in spatele cortinei se afla aceleasi personaje malefice, care au ca prim plan inrobirea intregii populatii a Pamantului. Dar lasand acestea la o parte, sa incercam sa interpretam ce zice “Constitutia Romaniei”
  ART1,alineatul 2″ Forma de guvernamant este republica”
  alineatul 3: “Romania este stat de drept, democratic si social….” imi puteti explica atunci cand este republica, cand democratie raportat la drepturile fundamentale ale fiintei umane: dreptul la viata, libertate si proprietate?
  Tinand cont ca este republica, ele imi sunt garantate prin insasi forma de guvernamat.
  Fiind si democratie, drepturile pot fi, si sunt negate, in detrimentul unei majoritati 50 plus 1.
  Cum pot eu ca individ, sa-mi securizez aceste drepturi cu care ma nasc, inalienabile si sa ma bucur de ele indiferent de ce decide majoritatea?

 3. Bibliotecaru says:

  @ suveranul
  Eu sunt amator, nu am şcoală în dimensiunea juridică. Pur şi simplu am început să citesc pentru că am observat că politicienii acţionează foarte “după ureche”. Ca să nu ajungă domnul Boc, domnul Băsescu, domnul Geoană şi doamna Anastase să mă “facă din vorbe”, am citit şi eu cât de cât.

  Republica şi Democraţia reprezintă elemente din două sisteme diferite de clasificare. Republica se referă la forma statului şi Democraţia se referă la regimul politic.

  Există republici nedemocrate. Poate exista o republică în condiţii de drepturi limitate, atunci când cetăţeni erau numai anumite persoane (femeile şi sclavii nu erau consideraţi cetăţeni), poate exista o republică oligarhică, în care şeful statului este ales, dar poporul nu are nici un cuvânt de spus în actul alegerii şi al guvernării, numai nobilimea (oligarhia).

  Invers este la fel de posibil, poate exista democraţie într-un sistem care nu este republică, vezi Monarhiile Constituţionale cu monarh ereditar.

  Republica este statul în care şeful statului este:
  1. Ales
  2. Alegerea se face pe un timp limitat, determinat, după care alegerile se repetă.

  Democraţia este un sistem politic care se conduce după o serie de principii. Aceste principii variază după tipul de democraţie, dar în principiu vorbim de două principii care sunt peste tot, “votul universal” şi “suveranitatea aparţine poporului”.

  În timp ce republica are două caracteristici clare, democraţia nu se referă numai la nişte principii care se regăsesc în Constituţie şi în lege, ci în FUNCŢIONAREA SOCIETĂŢII. Dacă în sistemul legislativ se regăseşte o normare efectivă a drepturilor omului, egalitatea în faţa legi, libertatea de expresie, pluralismul, limitarea acţiunii puterilor în stat, separaţia puterilor în stat şi celelalte elemente pe care le numim “democratice”, nu e musai ca societatea să funcţioneze democratic.

  Dacă dumneavoastră consideraţi necesar, vă pot spune cum anume văd eu funcţionarea democratică în sistemul instituţional românesc.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s