Libertatea este sclavie.

Nu stiu sa fi spus: scopul scuza mijloacele iar cei care-si linistesc constiinta cu gandul acesta sunt punct.
Timpul si spatiul ne sunt invadate iar distrugerea omului are loc in stransa legatura cu distrugerea mediului. Specii de plante si animale dispar pentru ca nu mai au timp sa se adapteze. Suntem pe cale sa invingem natura, iar apocalipsa incepe cu distrugerea naturii umane. Rasa superioara dezumanizata va nimici viata, scenariile SF incep sa prinda contur.
Cum sa ignori, cand in curand apa va deveni proprietate privata ? Vom fi chiriasi pe planeta altora. Soarta ne este pecetluita: vom deveni si noi proprietatea cuiva; telul final al capitalismului in care traim. Ducand utopia capitalista la capat, statul va dispare, va fi inlocuit cu o super-companie, de fapt cu un super-patron, o super-dictatura, un super-proprietar-persoana, cu o putere imensa asupra vietii si mortii. Suna cunoscut, nu ? As vrea sa nu fie Romania sau eu sa nu fiu in ea, as vrea sa fie nimic si nu capitalism – preturile cresc cand cei din bucale se trezesc prost sau doar pentru ca: “asa trebuie”
Ma cutremur de viitorul pe care mi-l releva realitatea. Cum sa gandesti alternative, cand tu nu poti opri efectul pe care-l produce asupra ta, societatea de consum al dezumanizarii ? Tu nu esti o alternativa, un om alternativ, esti spulberat de publicitate. Nu ai timp sa vezi cine esti, nu te mai recunosti.
Trebuie doar sa-mi inchipui viitorul pentru a castiga realitatea. Nu vreau sa exagerez, dar pasivitatea e criminala, sinucigasa. Problema mea cu tara si viata, e personala. Multi sunt pur si simplu drogati cu foamea de tot si “valori democratice”. Sunt orbi sau nu vor sa vada ca asta nu inseamna libertate. Sau poate acum sunt respectati si pot lucra in voie, chiar daca, pe de alta parte, oamenii sunt in continuare vaccinati impotriva lor, impotriva culturii. Ba mai mult, tehnologia moderna si metodele capitaliste sunt mult mai eficace, in ce priveste indobitocirea.
Nu pot sa cred ca oamenii traiesc cu iluzia libertatii, a democratiei, a legii. Nimeni nu poate crede ca in aceste “timpuri glorioase”, de “marete realizari”, exista cineva care se opune sistemului in numele libertatii, umanitatii si dreptatii. Am fost si suntem capitalisti, toti au interese egoiste, economice si materiale ! Eu nu am nevoie de obiecte, imi revendic doar timpul. Libertatea de miscare in spatiu-timp. Nu drepturile democratice sau proprietatile, sau farfuriile, sau bomboanele, hainele, sau forta de a lucra, sau sanatatea; imi sunt furate. Nu sunt nici macar exploatat. Dar sunt monitorizat, scanat, analizat, imbrancit si inlantuit. Statul a inteles ca renunt doar la drepturi, nu si la datorii. Esti liber doar cand iti exerciti libertatea.(Nu incercati sa faceti asa ceva !) Exista momente de cumpana in viata fiecaruia, cand rabdarea atinge cota maxima si rabufnesti, devii exterior, spui adevarul, te revolti; fara precautie. Atunci ramai stupefiat, desi banuiai ca nu exista nici o libertate, esti singur si platesti cu varf si indesat aceasta clipa. Esti pleznit peste bot, dar refuzi sa dai crezare crudului adevar, esti strain intr-o lume de cosmar. Din pacate, dai vina tot pe tine, sau pe coincidenta nefasta, pe ghinion. Dar adevarul este ca nu-ti poti exercita libertatea. E ceva prea intim, prea nonconformist, prea individual, pentru a fi admis. Statul inseamna intoleranta extrema, nu poate functiona decat prin oprimarea personalitatii. De aceea oamenii isi ascund eul pana cand nici ei nu-l mai gasesc. Iar asta inseamna adaptare. Ne dam dupa ceilalti.
Spre deosebire de acei ani de pana-n 90′, statul a invatat sa foloseasca minciuna si violenta. Statul nu va dispare daca armata si politia vor deveni agentii private; statul nu e doar o denumire, o definitie – e o idee, un mod de a fi sau mai degraba de a nu fi, de a insela existenta; statul este o stare, contrar tuturor asteptarilor, credintelor si promisiunilor, este tocmai starea de razboi a fiecaruia impotriva tuturor.
Cea mai crunta minciuna este inversiunea, iar pentru individ minciuna de sine; astfel oamenii ajung sa te acuze de ceea ce sunt ei, de ceea ce fac ei , de neputinta lor. Iluzia ca traiesc si ca au o vointa, vin din faptul ca ai dreptul sa-ti exerciti puterea (chiar pe asta se bazeaza functionarea sistemului, pe principiul dominoului). Majoritatea oamenilor isi doresc puterea, dar o confunda in mod ireversibil cu libertatea.
Puterea creeaza iluzii, te integreaza in sistem si iti fura libertatea. Puterea creeaza dependenta, devii sclavul unui aparat complex. In adevar doar libertatea iti poate da puterea pe care sa o poti folosi pentru tine. Dar oamenii sunt obligati sa se grabeasca, vor puterea fara a avea libertatea; astfel nu stiu sa o respecte si sa o foloseasca. Goana dupa putere si mai ales dupa lupta electorala, inseamna cel putin crima. Am aflat pe prorpia-mi piele in Deleni.
Globalizarea capitalismului duce la primitivism modern – canibali cu leptopuri. Statul nu inseamna natiune, inseamna control, manipulare si represiune. Daca nationalismul e sortit mortii in anii ce au trecut, cade un mit, statul pare mai ireal si deci mai inutil si periculos.
Din toate timpurile, statul s-a opus de fapt artei si stiintei; folosind doar partea lor aducatoare de profit. Arta si stiinta produc libertate si implicit au nevoie de libertate. Trezesc constiintele, ii smulg pe oameni din banalitate, creeaza alternative. Descopera adevarul; motiv pentru care statul incearca sa le stapaneasca.
Si stiinta si arta cauta Natura, incearca sa o explice si sa o completeze. Si de cele mai multe ori, de obicei cand beneficiaza de libertate, demasca adevarata stare de fapt: putreziciunea societatii, involutia omului, pericolul reprezentat de stat si nocivitatea excesiva a sistemului economic.
Dar daca oamenii nu sunt informati ? Nu sunt constienti de ceea ce fac si de ceea ce sunt cu adevarat, nu va exista nici un fel de revolutie, nu se va schimba nimic; va fi doar o pierdere de timp si mult mai grav – de vieti si sperante omenesti.
Unii poate se cred apostoli ai unei societati ideale, dar tot istoria ne invata ca nici in ingeri nu poti avea incredere.
Haite de handicapati dornici de razbunare. Din pacate ei conduc lumea si indiferent de culoarea politica, cauta sa implementeze aceleasi valori, conservatorisme puturoase, sageata si sacrificiul pentru ceva exterior, pentru altii, pentru stat. Iar … iar daca tara nu mai impune respect. Daca copiii de bani gata nu mai aud chemarea strabunilor din vacarmul discotecilor, atunci intervine adevarata democratie care supune oricum individul majoritatii sau pacea lumii este amenintata de terorismul international.
In Romania se inventeaza non-stop motive pentru care sa-ti dai viata, sa renunti la libertate si sa juri credinta in dreapta si in stanga. De maine in colo voi fi mai atent la panourile publicitare si nu voi mai schimba canalul in timpul reclamelor TV.  Voi spune da razboilui de orice fel – nu mai conteaza nimic atata timp cat sa fii liber esti doar sclav.

Si eu la randul meu, ca toti ceilalti din jurul meu.

preluat de pe : http://tzontonel.wordpress.com/2009/01/06/libertatea-este-sclavie/

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s