Vorbeam cu cineva … IUSTIN POPOVICI(Serbia)

MOTTO: “Au eretici sunt ramlenii(romano-catolicii) cu al lor Papa? Bine stiu ca vei zice ca sunt eretici; si de vreme ce sunt eretici, precum si cu adevarat sunt, atunci Sfanta noastra Biserica(Ortodoxa) ii afuriseste pe dansii. Si pe care Sfanta Biserica ii afuriseste, si eu impreuna cu Biserica, fiul ei fiind, ii afurisesc”

 

…un om bun, desigur, despre “celalalt”. De aceasta data, “celalalt” era privit din punct de vedere religios;era cel neortodox: romano-catolic, protestant, musulman, etc. Si vorbind noi despre “ceilalti” care isi zic crestini,i-am spus ca nu sunt crestini, chiar daca ei isi zic asa. L-a deranjat afirmatia si m-a intrebat triumfator, sigur pe argumentul subanteles:
-Ce, ei nu au Duhul Sfant?;se vedea ca este sigur de raspunsul afirmativ.
-Nu. Nu au Duhul Sfant, i-am raspuns. Dupa un moment de blocaj din partea lui, discutia a continuat. El considera, ca pozitia mea este una … sa-i zicem, exagerat de dura; ca trebuie sa fii mandru, trufas, increzut – ca sa afirmi ca “celalalt” nu se mantuieste, sau ca se mantuieste doar in mod exceptional. “El prefera sa le lase si celorlalti sanse”, chiar daca s-au abatut de la adevar in nenumarate puncte. “Si eu sunt pacatos, spunea el, deci cum as putea sa spun despre altul ca nu se mantuieste!? Este o mandrie foarte la moda la noi la ortodocsi sa spunem ca ceilalti nu se mantuiesc, sa ne laudam ca noi suntem detinatorii adevarului”. Recunoastem usor aceste cuvinte. Le-am auzit din gurile multor oameni care sunt indoctrinati, constient sau nu, de “ecumenism”. Si pare greu sa raspunzi acestor lozinci pline de smerenie si intelegere fata de “celalalt” daca nu ai puncte de reper stabilite, cu adevarat stabilite. Cel mai bun punct de reper este Hristos.
I-am replicat, iubitului meu interlocutor, simplu,intrebandu-l daca isi mai aduce aminte de Hristos, de ceea ce a facut El pentru noi. Caci Hristos pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, S-a pogorit din ceruri, S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria si S-a facut Om. Si S-a rastignit, pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat,fiind hulit, batjocorit, scuipat, batut. Si sangele Lui cel preasfant a picurat in tarina Palestinei si a fost calcat in picioare de oameni, cai, magari si caini;pentru a noastra mantuire. Si S-a pogorit pana la iad propovaduind sufletelor celor robite si a inviat a treia zi, dupa cum proorocisera Scripturile. Si a intemeiat Biserica, al carei Cap si este. Tot pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire. Iar aceasta Biserica este Trupul Lui; iar El fiind Calea, Adevarul si Viata,si Biserica Lui este stalp si temelie a adevarului; este una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica; iar portile iadului nu o vor birui. Iar noi crestinii dreptcredinciosi, suntem cu totii un trup, caci din aceeasi paine mancam, adica din Hristos-Painea cea adevarata care s-a pogorit din cer. Si prin El, Painea cea adevarata si Adevarul Insusi, creste Biserica Lui, formata din cei care vin la El sa se vindece si il primesc pe El ca pe singurul medicament adevarat, cu tot ceea ce implica aceasta. “Ori daca Hristos a facut acestea pentru mantuirea noastra, cum poti sa crezi ca orice credinta, orice religie, orice cult mantuieste? Ce rost mai avea sa vina Hristos?”
“Dar ei(a mai incercat prietenul sa-si sustina parerea)nu vorbesc tot in numele lui Hristos?”… “Si? Oricine poate pretinde ca vorbeste in  numele lui Hristos. Dar o si face? Chiar si diavolii pretind ca vorbesc in numele lui Hristos. Dar este o minciuna. Cand vorbesti in numele lui Hristos, nu-ti spui pareri personale, ci ceea ce spune Hristos. Ei nu fac aceasta, ei fie scot din cuvintele Lui ce-i deranjeaza, ori adauga altele care practic anuleaza invatatura Sa. Prin aceasta, ei devin propovaduitori ai minciunii, lepadandu-se de Hristos Adevarul”. Prietenul meu a fost uimit de concluzie.
“De ce,(mi-a zis el), sa pun semnul egal intre orice alta religie decat Ortodoxia si minciuna? Chiat daca sunt unele diferente, chiar crezi ca anuleaza orice har al <celorlalti>?”… “Nu conteaza ce cred eu(i-am raspuns), conteaza ce spune Dumnezeu. Ori in Scripturi sta scris clar ca Hristos este Capul Bisericii, nu al <bisericilor>. In Crez, marturisim o Biserica, nu mai multe, deci nu exista decat o Biserica mantuitoare, cea care este stalp si temelie a ADEVARULUI! Si, ca sa ne intoarcem de unde am plecat, daca ar mantui si altele, nu mai era nevoie sa vina Hristos. De aceea Sfintii Apostoli si Sfintii Parinti au vestit Evanghelia in toata lumea. Pentru ca si-au asumat iubirea jertfitoare a lui Hristos. Ei stiau de la Dumnezeu, ca cel care nu crede in Iisus Hristos asa cum El S-a aratat a fi, nu se va mantui. Si pentru ca doreau si ei, cu Dumnezeu, ca toti oamenii sa se mantuiasca, au incercat sa-i aduca la cunostinta adevarului.
Este foarte comod sa te minti, ca si cei de alte religii se mantuiesc. Nu mai trebuie sa fii, atunci, crestin marturisitor. Iti vezi de credinta ta pentru tine si gata. Dar atunci, de ce s-a mai jertfit Hristos? Nu tocmai ca sa elibereze pe om din robia satanei, tatal minciunii? Si acceptand ca si minciuna mantuieste, nu consimt de fapt la lucrarea satanei?”… Prietenul meu a fost foarte incurcat. Recunostea ca Apostolii au propovaduit si raspandit credinta ca pe singura cale de mantuire, dar ii era greu sa gandeasca altfel decat fusese obisnuit in anii de propaganda anticrestina din mass-media. Recunostea  ca trebuie sa urmezi exemplul Sfintilor Apostoli, dar … nu putea sa o faca. “Ca sa nu traiesti conform cu Adevarul este o problema, i-am spus, dar de marturisit, trebuie sa-L marturisesti asa cum este. Cine greseste poate fi iertat, dar pentru cel ce sta impotriva Duhului Sfant nu poate fi iertare”.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s