DACIA AETERNAM LIBERTATEM!

„Nu pot înţelege la români, mania lor de a se lăuda ca urmaşi ai coloniştilor romani, ştiind foarte bine că în Dacia nu au venit romani şi nici măcar italici, ci legiuni de mercenari recrutaţi din provinciile estice ale imperiului; chiar şi administraţia introdusă de cuceritori avea aceeaşi obârşie. Priviţi chipul moţilor, al ţăranilor, din regiunea Haţegului şi Făgăraşului, la maramureşeni şi bucovineni şi veţi cunoaşte figurile dacilor sculptaţi pe Columna de la Roma. Voi, românii sunteţi daci, pe aceştia ar trebui românii să-i cunoască mai bine şi să se laude cu ei, pentru că acest popor a avut o cultură spirituală şi morală înaltă.” Emm. de Martonne – profesor de geografie. Sorbona, Paris 1928. (Interviu cu Virgil Oghina)

“Dacii au făcut parte din acel spațiu vechi, primordial, civilizator rustic de limbă și spiritualitate și revenirea lor la normalitatea rustică după părăsirea Daciei de către Roma demonstrează anume această calitate a poporului carpato-dunărean, geto-dacic la acea vreme, apoi daco-vlah, vlah si daco-român (a nu se uita că și în sec XIX termenul Valahia era foarte popular), calitate care, prin nestudiatul încă în profunzime Jus Valachicum, a reușit să-și păstreze prezența în spațiul carpato-dunărean până în zilele globalizării” (A. Vărtic)

“Noi sîntem Români și ca Români avem drepturile noastre, pe cari le vom apăra și le vom sprijini! Avem dreptul de a face îmbunătățiri în țeara noastră, căci sîntem stăpâni pe pămîntul nostru!… Avem dreptul de a ne uni în protiva unei Ocârmuiri mârșave și asupritoare, si a scăpa Patria noastră din ghiarele ei!” – Proclamația partidului Național din Moldova către Români, No. 275. 1848 Iunie. (Foae vol. Col. D. A. Sturdza.)

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s