Definirea conceptului de „suveranitate individuala” Definitia suveranitatii. Componentele acesteia.

Definirea conceptului de „suveranitate individuala”
Definitia suveranitatii. Componentele acesteia.
Ce este de fapt suveranitatea? Suveranitatea, provenind din termenul francez „souveraineté”, se defineste drept:calitatea de a fi suveran, de a dispune liber de soarta sa; independenta; putere suprema, auto-guvernare a propriilor actiuni, stapanire de sine, NEATARNARE – ar fi cuvantul nostru pur romanesc, care s-a folosit cu mult inainte de enuntarea teoriei suveranitatii in sec XVI de catre Jean Bodin.
Componentele acesteia:
In dreptul international clasic au fost stabilite patru caracteristici ale suveranitatii:
-indivizibilitatea-care se refera la faptul ca suveranitatea chiar si cea a individului uman, NU poate fi impartita sau fragmentata,(dar poate fi neexercitata prin neconstientizarea existentei acestei puteri) exercitarea acesteia fiind concentrata in mainile unui singur beneficiar-FIECARE OM IN PARTE!
-exclusivitatea-care presupune ca puterea de stapanire de sine, suverana prin natura sa, exclude posibilitatea de a exista alaturi de o alta putere in interiorul aceluiasi trup.( in afara de cazurilor posedarii, hipnozei, sau oriccarei forme de control, exploatare, sclavie…)
-inalienabilitatea-sau excluderea abandonului definitiv, cedarii sau transferului de atribute ale suveranitatii altor indivizi asemnea suverani. Suveranitatea exista in fiecare om, inzestrat de Dumnezeu cu aceasta. Acest drept este intrebuintat in raport cu cat este constientizat. (Dreptul e drept, chiar daca nimeni nu-l practica!)
-caracterul originar si plenar-care se refera la faptul ca suveranitatea prin natura sa apartine fiecarui om, nefiindu-i atribuita din exterior de catre al om sau entitate statala.  (Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii.” Declaratia de Independenta a SUA) Unde exista respect, suveranitatea individuala este simplu doar recunoscuta. Aceasta autoritate se exercita asupra tuturor raporturilor inter-umane in care se angajeaza omul.Suveranitatea fiind o caracteristică intrinsecă a fiecarui om.

Advertisements

2 Comments on “Definirea conceptului de „suveranitate individuala” Definitia suveranitatii. Componentele acesteia.”

  1. livius says:

    Hristos a inviat .As vrea sa vorbim ,daca se poate.Am trimis un email pe adresa – corzecul@yahoo.ro – livius – Multumesc


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s